Kapsam Danışmanlık

SERHAT KALKINMA AJANSI HİBE PROGRAMLARI AÇILDI!!!

ÖRNEK KOMBİNE HAYVANCILIK İŞLETMELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI

Programın  Amacı:

TRA 2 Bölgesi (Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars) illerinde kombine (etçil ve sütçü) hayvancılık faaliyeti için örnek teşkil edecek, sürdürülebilir ölçek büyüklüğüne sahip büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yaygınlaştırılması yoluyla bölgenin büyükbaş hayvancılık sektörünün güçlendirilmesi, üretim kapasitesinin artırılması ve bölgedeki büyükbaş hayvancılık işletmelerinin rekabet edebilirlik kapasitelerinin geliştirilmesidir.

Programın Öncelikleri:

Öncelik 1: Yeni fiziki yatırımlar yoluyla TRA2 bölgesinde örnek büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulmasına yönelik faaliyetler,

Öncelik 2: Bölgedeki mevcut büyükbaş hayvancılık işletmelerinin hayvansal üretim miktarı ve verimliliklerinin artırılması ile fiziksel altyapılarının geliştirilmesine yönelik faaliyetler.

PROJE KONULARI

Program çerçevesinde, başvuru sahiplerinden “proje kapsamında alınmış en az 20 büyükbaş hayvan varlığı olan ve fiziksel altyapısı itibari ile Bölgede örnek teşkil edecek kombine büyükbaş hayvancılık işletmeleri kurmaları” veya “mevcut işletmelerini bu niteliğe kavuşturmaları” beklenmektedir. Bu kapsamda, Serhat Kalkınma Ajansı örnek bir işletmede bulunması gereken zorunlulukları aşağıdaki şekilde belirlemiştir:

1) Hayvan başına en az 12 m² alan olacak şekilde barınak büyüklüğü,
2) Barınak müştemilatında yem deposu, gübre çukuru ve silaj çukuru,
3) Barınak başına en az 2 adet otomatik suluk,
4) Bir adet silaj makinesi,
5) 20-30 büyükbaşlık işletmeler için en az 1 tonluk soğutma tankı ve 2 adet seyyar süt sağım makinası,
6) 31-40 büyükbaşlık işletmeler için en az 1 tonluk soğutma tankı ve sabit süt sağım ünitesi.

Buna göre başvuru sahibinin projesi tamamlandığında yukarıda belirtilmiş olan asgari şartları sağlaması zorunludur. Bu projelerde barınak, büyükbaş hayvan alımı ve makine-ekipman desteği sağlanacaktır. Ajansın tanımlamış olduğu örnek işletmede bulunması gereken zorunlu barınak, büyükbaş hayvan ve makine-ekipmandan hareketle uygun proje konuları aşağıda belirtilmiştir:

1- Yeni yatırımlar veya kapasite artırımı yoluyla büyükbaş hayvan (kombine ırk) sayısının minimum 20, maksimum 40 olduğu örnek işletmelerin kurulması ve geliştirilmesine yönelik faaliyetleri içeren projeler.


Yeni yatırımlarda Ajans tarafından ve Tablo 2’de gösterilen asgari yatırımların gerçekleştirilmesi zorunludur. Buna göre proje süresi içinde, proje faaliyetlerinin bitiş tarihi itibarı ile; başvuru sahibinin barınağının hayvan başına en az 12 m² büyüklükte ve uygun havalandırma ve ışıklandırma koşullarına sahip olması, bir barınakta en az 2 adet otomatik suluk bulunması, başvuru sahibinin bir adet silaj makinesine sahip olması, barınakta yem deposu, gübre çukuru ve silaj çukurunun bulunması, en az 1 tonluk soğutma tankı ve 30 büyükbaşa kadar olan işletmeler için 2 adet seyyar süt sağım makinesi, 31-40 büyükbaş arası işletmeler için sabit süt sağım ünitesinin bulunması zorunludur.

Yeni Yatırımlara Yönelik Projeler İçin Asgari Şartlar

 

 YATIRIMA KONU OLAN ZORUNLULUKLAR

 YENİ YATIRIM/KAPASİTE ARTIRIMI (20-30 BÜYÜKBAŞLIK İŞLETMELER İÇİN)

YENİ YATIRIM/KAPASİTE ARTIRIMI (31-40 BÜYÜKBAŞLIK İŞLETMELER İÇİN) 

 BÜYÜKBAŞ HAYVAN SATIN ALIMI

 
En fazla 30 büyükbaş hayvan

 En fazla 40 büyükbaş hayvan

 BARINAK

 12 m2/büyükbaş büyüklüğünde, havalandırması, ışıklandırması uygun olan barınaklar

 12 m2/büyükbaş büyüklüğünde, havalandırması, ışıklandırması uygun olan barınaklar

 BARINAK MÜŞTEMİLATI

 Yem deposu /silaj çukuru/gübre çukuru olması zorunludur. (Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüğünden onaylı projeye konu barınağa ilişkin kapasite raporunda bu birimler varsa yapılması zorunlu değildir.) 

 Yem deposu/silaj çukuru/gübre çukuru olması zorunludur. (Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüğünden onaylı projeye konu barınağa ilişkin kapasite raporunda bu birimler varsa yapılması zorunlu değildir.)

 MAKİNE-EKİPMAN

 Barınak başına en az 2 adet otomatik suluk, 1 adet silaj makinesi, en az 1 tonluk soğutma tankı, en az 2 adet seyyar süt sağım makinası (Bu makinelerin projeye konu işletmede mevcut ve başvuru sahibinin üzerine kayıtlı olmaları halinde bütçeye konmaları zorunlu değildir.) 

 Barınak başına en az 2 adet otomatik suluk, 1 adet silaj makinesi, sabit süt sağım ünitesi, en az 1 tonluk soğutma tankı, (Bu makinelerin projeye konu işletmede mevcut ve başvuru sahibinin üzerine kayıtlı olmaları halinde bütçeye konmaları zorunlu değildir.)

 


2- Ajans tarafından belirlenen ve örnek bir işletmede bulunması gereken asgari fiziki şartları sağlayan ve makine ve ekipmanlara sahip olan ve bunu belgeleyebilen başvuru sahiplerinin en az 20 büyükbaş ve en fazla 40 büyükbaş hayvan alımına yönelik faaliyetleri.


Yapılacak tüm başvurularda en az 20 büyükbaş kültür ırkı sığırın satın alınması zorunludur. Bir barınakta sadece Ajans tarafından proje kapsamında sağlanan mali destekle alınan büyükbaş hayvanların bulundurulması zorunludur. Başvuru sahiplerinin mevcut hayvan varlığı ile proje kapsamında alınan kültür ırkı hayvanlar kesinlikle aynı barınakta bulundurulmayacaktır. Hayvanlar serbest duraklı şekilde barınakta tutulacaklardır.

DESTEK MİKTARLARI

 

 BAŞVURU SAHİPLERİ

 MİNİMUM DESTEK TUTARI (TL)

 MİNİMUM PROJE BÜYÜKLÜĞÜ (TL)

MAKSİMUM DESTEK TUTARI (TL) 

MAKSİMUM PROJE BÜYÜKLÜĞÜ (TL) 

MİNUMUM AJANS DESTEK ORANI (%) 

MAKSİMUM AJANS DESTEK ORANI (%

 GERÇEK KİŞİ/
KOBI

 75.000

 150.000

 250.000

 1.000.000

 25

 50

                                        

 

Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir?

a) Gerçek Kişiler, (Başvuru sahibi gerçek kişilerden mali destek almaya hak kazanmaları durumunda, sözleşme aşamasında Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı bir işletme kurmaları talep edilecektir.)
b) KOBİ’lerdir. (Uygun KOBİ’lerin bu Programa ilişkin teklif çağrısının kamuoyuna ilan edildiği tarih itibari ile kurulmuş olması gerekmektedir.)

Destek almaya hak kazanabilmek için, Başvuru Sahipleri aşağıda belirtilen koşulların tümüne uymalıdır:
a) TRA2 Bölgesinde (Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars) yasal olarak kayıtlı veya merkezlerinin ya da yasal şubelerinin TRA2 bölgesinde kurulmuş olması,
b) Başvuru sahibinin proje başvuru tarihi itibarıyla Bölgedeki damızlık, süt, kırmızı et birliklerinden birine üye olması,
c) Projenin hazırlığından ve yönetiminden (eğer varsa ortakları ile birlikte) doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemesi,
d) Proje faaliyetinin, proje sunan başvuru sahibinin faaliyet alanları içerisinde bulunması ve bunu belgeleyebilmesi.

Ayrıca, söz konusu Programın konusu ve kapsamı itibari ile uygun başvuru sahiplerinin aşağıdaki nitelikleri de taşıması zorunludur:
1. Teklif çağrısı ilan tarihi itibariyle gerçek kişiler için Veterinerlik Bilgi Sistemine (TURKVET) kayıtlı olmak,
2. Başvuru sahipleri, aşağıda ifade edilen asgari arazi şartlarını sağlamak zorundadır:
a. Proje kapsamında kullanılacak işletmenin (barınak, hayvan gezinti alanları vb.) kurulacağı arazinin kendi mülkiyetinde bulunması, (söz konusu alanların kiralık taşınmaz üzerinde bulunması/ kurulması kabul edilmeyecektir. Barınak ve hayvan gezinti alanı yem bitkisi ekim alanına dahil değildir.)
b. Projenin uygulanacağı il sınırları içerisinde, proje başvuru tarihi itibarıyla proje kapsamında alınacak hayvan başına yem bitkisi ekimine uygun en az 2,5 dekar sulu (Sulu arazi olarak ÇKS belgesinde belirtilen bilgiler kabul edilecektir) veya 5 dekar kuru araziye (kiralık veya mülk) sahip olması,
c. Kiralanacak arazi(ler) projenin uygulanacağı ilin sınırları içerisinde bulunmalı ve proje başvurusunun yapıldığı tarih itibari ile en az 5 yıl süreyle kiralanmış olmalıdır,
d. Sulu arazi(ler) bakımından kiralanacak her bir arazinin büyüklüğü minimum 2,5 dekar olmalıdır.
e. Kuru arazi(ler) bakımından kiralanacak her bir arazinin büyüklüğü minimum 5 dekar büyüklüğünde olmalıdır.


Süre:  Bu Program için asgari proje süresi 3 ay, azami proje süresi 9 aydır. Bu süre, sözleşmenin tüm taraflarca imzaladığı günden bir sonraki gün itibariyle başlar.


Yer: Projeler, Ajansın faaliyet gösterdiği TRA2 bölgesinde (Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illeri) gerçekleştirilmelidir.
Ancak, proje kapsamında fuar, konferans, eğitim ve benzeri etkinliklere katılım faaliyetleri, proje amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerekli olduğu durumlarda, bölge dışında gerçekleştirilebilir. Her hâlükârda proje temel faaliyetleri bölge içerisinde gerçekleştirilmelidir.


SON MÜRACAAT TARİHİ       03.02.2012

 

İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI 2

Programın  Amacı:

Bölge için kritik önem arz eden, rekabet gücü ve gelişme potansiyeli yüksek tarıma dayalı sanayi, imalat ve turizm sektörlerinin rekabet edebilirliklerinin arttırılması ve bölgesel değer ve ürünlerin ekonomiye kazandırılmasında girişimciliği destekleyerek sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanmasına katkıda bulunmaktır.

Programın Öncelikleri:

Öncelik 1: Tarıma dayalı sanayi alanında faaliyet gösteren işletmelerin üretim, AR-GE, pazarlama ve ihracat kapasite ve becerilerini geliştirecek ve Bölgede iyi uygulama örneği olabilecek nitelikte yenilikçi, özgün ve markalaşma potansiyeli yaratacak faaliyetler.

Öncelik 2: Turizm alanında faaliyet gösteren konaklama ve nitelikli yeme içme işletmelerinin Bölgenin güçlü ve kendine özgü ürün, hizmet ve diğer kültürel, gastronomik ve doğal niteliklerini ve tarihi ve kültürel varlıklarını da turizme kazandıracak şekilde kapasite ve hizmet kalitesini arttırıcı veya yeni yatırımlara yönelik faaliyetleri.

Öncelik 3: İmalat sektöründe “ağaç işleri ve mobilya, tekstil ürünleri, gıda maddeleri ve içecek imalatı, kimyasal ürün ve malzemeler, makine ve teçhizat” alanında faaliyet gösteren işletmelerin ürün geliştirme, iyileştirme, modernizasyon, kapasite artırımına ve kalite yönetim sistemlerinin kurularak ulusal ve uluslararası standartların sağlanmasına yönelik faaliyetleri.

Öncelik 4: Bölgesel değer ve ürünlerin ekonomiye kazandırılmasında girişimciliğin desteklenmesi yolu ile Bölgenin kendine özgü ve katma değer arz eden dolayısı ile ulusal ve uluslararası rekabet edebilirliği yüksek tekstil, gıda, ağaç, maden ve diğer malzemelerinin tasarlanarak yeni ürünlerin geliştirilmesi, bu ürünlerin işlenmesi, mevcutların iyileştirilmesi, paketlenmesi, pazarlanması ve markalaşmasına yönelik faaliyetler.                                     


ÖRNEK PROJE KONULARI

Öncelik 1: Tarıma dayalı sanayi alanında faaliyet gösteren işletmelerin üretim, AR-GE, pazarlama ve ihracat kapasite ile becerilerini geliştirecek ve Bölgede iyi uygulama örneği olabilecek nitelikte yenilikçi, özgün ve markalaşma potansiyeli yaratacak faaliyetler.

a) Tarıma dayalı endüstri ürünlerinin modern tekniklerle işlenmesi, paketlenmesi, depolanması yoluyla işletmelerin üretim kapasitelerinin artırılması ve mevcut alt yapılarının geliştirilmesine yönelik projeler,

b) Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, pazarlanması ve kalite sistemlerinin kurulması, markalaşmasına yönelik faaliyetler

c) Et ve et ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, pazarlanması ve kalite sistemlerinin kurulması, markalaşmasına yönelik faaliyetler

d) Bal işlenmesi, paketlenmesi, pazarlanması ve kalite sistemlerinin kurulması, markalaşmasına yönelik faaliyetler

e) Kanatlı hayvan ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, pazarlanması ve kalite sistemlerinin kurulması, markalaşmasına yönelik faaliyetler

f) Su ürünlerinin işlenmesi, işletmelerinin fiziki kapasite artırımı ve iyileştirilmesine yönelik faaliyetler,

g) Süt, et, gıda, bitkisel ürünler, meyve sebze vb. ürünlere yönelik depolama sistemlerinin kurulması,


h) Salça, reçel vb. konserve gıda üretimi, organik tarım, bakliyat ürünlerinin işlenmesi, un işlenmesi ve paketlenmesi, pazarlanmasına yönelik faaliyetler

i) Tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ürün katma değerini artırmaya yönelik yenilikçi üretim ve pazarlama yöntemlerini içeren projeler

j) Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi paketlenmesi, pazarlanması ve kalite sistemlerinin kurulması, markalaşmasına yönelik faaliyetler

k) Tarıma dayalı sanayi ürünlerinin patent, marka, endüstriyel tasarım vb. sınaî mülkiyet haklarının kazanımının sağlanması.                                      

Öncelik 2: Turizm alanında faaliyet gösteren konaklama ve nitelikli yeme içme işletmelerinin Bölgenin güçlü ve kendine özgü ürün, hizmet ve diğer kültürel, gastronomik ve doğal niteliklerini ve tarihi ve kültürel varlıklarını da turizme kazandıracak şekilde kapasite ve hizmet kalitesini arttırıcı veya yeni yatırımlara yönelik faaliyetleri.

a) Bölgedeki turistik tesislerin kapasitelerinin ve hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik projeler (standart yükseltme, ulusal-uluslar arası kalite belgeleri alımı, yıldız artırımı, vb.),

b) Turizm sektöründe mikro-girişimlerin güçlendirilmesine yönelik projeler (butik otel, ev pansiyonculuğunun geliştirilmesi, konsept kafe ve restoran, vb.),

c) Mevcut turizm potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik projeler (inanç turizmi, termal turizm, kış turizmi, doğa turizmi, eko turizm, agro turizm vb. alternatif turizm türlerine yönelik hizmet ve ürün geliştirme faaliyetleri ve bunların tanıtım ve pazarlamasına yönelik faaliyetler.),

d) Nitelikli ve bölgenin kendine özgü gastronomik tatlarını değerlendiren yeme içme hizmetlerinin iyileştirilmesine, kapasitelerinin ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler.

Öncelik 3: İmalat sektöründe “ağaç işleri ve mobilya, tekstil ürünleri, gıda maddeleri ve içecek imalatı, kimyasal ürün ve malzemeler, makine ve teçhizat” alanında faaliyet gösteren işletmelerin ürün geliştirme, iyileştirme, modernizasyon, kapasite artırımına ve kalite yönetim sistemlerinin kurularak ulusal ve uluslararası standartların sağlanmasına yönelik faaliyetleri.

a) Farklılık yaratacak yenilikçi fikirler, yöntemler ve ürünlerin denenmesi, mevcut ürün yelpazesinin katma değeri daha yüksek ürünlerle zenginleştirilmesine yönelik projeler,

b) Plastik ürün imalatı ve ürün çeşitliliğinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler,

c) Öncelikte tanımlı sektörlerde patent, marka, endüstriyel tasarım vb. sınaî mülkiyet haklarının kazanımının sağlanmasına yönelik kapasite ve kalite artırımı faaliyetleri,

d) Ahşap ürünleri ve özgün mobilya üretimine ilişkin faaliyetler,

e) Makine ve yedek parça imalatına yönelik faaliyetler,

f) Üretimde verimlilik ve kalite geliştirmeye dayalı teknoloji kullanımının artırılması, (makine alımı, yazılım süreç geliştirme vb.),

g) Modern pazarlama tekniklerinin kullanılmasına ilişkin projeler (internetten satış, online ürün takip hizmeti, web tabanlı benzeri uygulamalar, vb.)

h) Ulusal ve uluslararası kalite standartlarına uyum ve belge alımına dair projeler (ISO, HACCP,Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi) vb. kalite belgelerinin alınabilmesi için gerekli fiziksel altyapının oluşturulması),
                                        
Öncelik 4: Bölgesel değer ve ürünlerin ekonomiye kazandırılmasında girişimciliğin desteklenmesi yolu ile Bölgenin kendine özgü ve katma değer arz eden dolayısı ile ulusal ve uluslararası rekabet edebilirliği yüksek tekstil, gıda, ağaç, maden ve diğer malzemelerin tasarlanarak yeni ürünlerin geliştirilmesi, bu ürünlerin işlenmesi, mevcutların iyileştirilmesi, paketlenmesi, pazarlanması ve markalaşmasına yönelik faaliyetler.

a) Yöresel gastronomik ürünlerin işletme tipi üretimine, pazarlanmasına, tanıtılmasına ve markalaştırılmasına yönelik projeler (Kaz, kete, mantı, piti, hingel, kuşekmeği, erişte vb.)

b) Salça, reçel vb. konserve gıda üretimi, organik tarım, bakliyat ürünlerinin işlenmesi, un işlenme ve paketlemesi, pazarlanmasına yönelik faaliyetler,

c) Bölgeye özgü tekstil ürünlerinin ve malzemelerinin tasarlanmasına, üretilmesine pazarlanmasına yönelik faaliyetler (otantik bebekler, giysiler, halı, kilim, el sanatları vb.)

d) Maden ve diğer kaynakların turistik ürün olarak işlenmesine, tasarlanmasına ve markalaştırılmasına yönelik projeler (Obsidyen taşı, hediyelik eşya ürün çeşidinin artırılması vb.)

e) Tekstil, değerli taş işlemeciliğinde ürün çeşitliliğini ve yenilikçi uygulamalara yönelik faaliyetler,

DESTEK MİKTARLARI

Öncelik 1, 2 ve 3 için: Asgari Tutar: 40.000 TL / Azami Tutar: 400.000 TL

Öncelik 4 için: Asgari Tutar: 15.000 TL Azami Tutar: 75.000 TL
Hiçbir destek, projenin toplam uygun maliyetinin % 25’inden az ve % 50’den fazla olamaz.

Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir?
KOBİ tanımına uyan gerçek veya tüzel kişiler (işletmeler)

Süre:
Azami proje süresi, 9 aydır. Bu süre, sözleşmenin tüm taraflarca imzalandığı günden bir sonraki gün itibariyle başlar.

Yer:
TRA2 Bölgesi (Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars)

SON MÜRACAAT TARİHİ       03.02.2012