Kapsam Danışmanlık

DOĞU KARADENİZ KALKINMA AJANSI ( DOKA ) HİBE PROGRAMLARI YAYIMLANDI

T.C.
DOĞU KARADENİZ KALKINMA AJANSI
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM VE DESTİNASYON YÖNETİMİ
MALİ DESTEK PROGRAMI

Programın Özel Amacı
Bölge turizminde sürdürülebilir gelişimin sağlanması, yeni nesil turizm türlerinin yaratıcı yöntemlerle turizme kazandırılması; yerelde turizme yönelik beşeri kapasitenin güçlendirilmesi ve sürdürülebilir destinasyon yönetimi uygulamalarının yaygınlaştırılmasıdır.
Öncelikler
Turizmde destinasyon yönetimi kapasitesinin ve sürdürülebilir turizm uygulamalarının geliştirilmesi
Turistin yerel turizm deneyimlerini artıracak (deneyim turizmi) yeni nesil turizm ürünlerinin geliştirilmesi
Turizmde beşeri/kurumsal kapasite ve kabiliyetin artırılması

Program Bütçesi 10.000.000 TL
Proje Başına Destek Miktarı Asgari Destek Tutarı: 50.000 TL
Azami Destek Tutarı: 500.000 TL
Destek Oranı Asgari Destek Oranı: %25
Azami Destek Oranı: %75
Proje Süreleri Asgari Proje Süresi: 12 Ay
Azami Proje Süresi: 24 Ay
Yer Projeler,  Ajansın faaliyet gösterdiği TR90 Bölgesi’nde  (Artvin,  Giresun,  Gümüşhane,  Ordu, Rize, Trabzon) gerçekleştirilmelidir. Ancak sergi, konferans, fuar ve benzeri etkinliklere katılım faaliyetleri, proje amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerekli olduğu durumlarda, bölge dışında gerçekleştirilebilir. Her hâlükârda proje temel faaliyetleri bölge içerisinde gerçekleştirilmelidir.

Kimler Başvurabilir?
Valilikler
Kaymakamlıklar
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Bölge, İl ve İlçe Müdürlükleri
Bakanlıklara Bağlı Kurum, Kuruluş ve Enstitüler
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları
Yerel Yönetimler (İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyeleri, Belediyeler, Köy Muhtarlıkları)
5355 Sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu doğrultusunda kurulmuş Birlikler (Köylere Hizmet Götürme Birlikleri, Sulama Birlikleri, Turizm Altyapı Birlikleri vb.)
Üniversiteler ve bağlı enstitüler
Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları

Destinasyonun Tanımı
Belirli bir turizm hareketinin mevcut olduğu ya da potansiyel taşıdığı; turizm kaynaklarının (doğal, kültürel, sportif, tarihi, beşeri vb.) ve hizmetlerinin (konaklama, yeme-içme, eğlence vb.) yoğunlaştığı bölgelere denir. Ülkeler, bölgeler, şehirler, ilçeler, beldeler, köyler, yaylalar vb. hepsi birer destinasyon olabilir. Destinasyonlar idari sınırlardan bağımsız olabilir.

Destinasyon Yönetimi
Destinasyon olan veya destinasyon olma potansiyeli taşıyan alanlara yönelik yürütülecek geliştirme faaliyetlerini ifade etmektedir. Destinasyonun, destinasyondaki kaynakların ve yöre halkının ihtiyaç, sorun ve taleplerinin analiz ve tespit edilmesi, çözümlerin sunulması, destinasyon ürünlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi (tur rotası, yöresel bir el sanatı, bir deneyim, bir müze, bir konaklama tesisi, rehberlik hizmeti, doğal ve kültürel değerler, hikayeler, gastronomik unsurlar vs.), etkinliklerin düzenlenmesi(kültürel faaliyetler, yarışma ve festivaller vb.), destinasyon tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi, yerel unsurların iyileştirilmesi ve yerel halkın turizm, çevre koruma; doğal, tarihi ve kültürel değerlerin koruma kullanma konularında farkındalığı ile refah ve gelirini artıracak faaliyetler, kırsal turizm konusunda iyi uygulama örneklerini yaygınlaştıracak faaliyetler, kurumların ve halkın turizm alanında örgütlenmesini artıracak faaliyetlerin düzenlenmesi, altyapı ve hizmetin geliştirilmesine yönelik faaliyetler destinasyon geliştirme çalışmaları arasında sayılabilir.

Sürdürülebilir Turizm
Dünya Turizm Örgütü’ne göre sürdürülebilir turizm, “turizmin ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel yönleri arasında dengeyi gözeten, üzerinde faaliyet gösterdiği doğal ve sosyo-kültürel çevreye asgari düzeyde olumsuz etkide bulunma çabası içinde olan ve böylelikle gelir, istihdam ve yerel ekosistemin korunmasına olumlu katkılarda bulunan turizm etkinlikleri bütününe verilen addır.” Sürdürülebilir turizmin bölgesel kalkınma açısından etkin olabilmesi için bazı kriterler belirlenmiştir.

Bu kriterler;
Planlı turizm gelişimi ve yönetimi
Kaynakların korunması, iyileştirilmesi ve kullanılması
Uzun vadeli bakış açısı ve ekonomik süreklilik
Yerel yönetimce destek ve kararlılık
Yerel halkın bilinçli katılımı
Yararların tüm paydaşlara ve topluma yayılması
Yüksek düzeyde ziyaretçi memnuniyeti şeklindedir.

Deneyim Turizmi
Deneyim turizmi, turizmde değişen talepler ve eğilimler doğrultusunda turistlerin geleneksel turistik seyahatlerden farklı olarak deneyimi öne çıkaran ürünleri tercih etmesini ifade etmektedir. Özellikle alternatif turizm türlerinde öne çıkan bu tip turizm başta macera turizmi ve gastronomi olmak üzere pek çok alanda popüler hale gelmektedir. Destinasyonu gezip görmek, fotoğraf çekmek, yemek yemek vs. yerine yeni nesil turistlerin yörenin kültür ve el sanatı ürünlerini denemek için atölye çalışmalarına katılması, yemeğini bizzat yapması, sportif faaliyetlerine katılması, yörenin hikayesine ve yaşantısının bir bölümüne dahil olması olarak örnekler verilebilir. Bu sayede turistin destinasyonla daha güçlü bağlantı ve hisler kurması sağlanırken, destinasyonun daha katma değerli ürünler sunarak gelirlerini artırması sağlanabilmektedir.

PROJE KONULARI
Aşağıda örnek bazı proje konuları sıralanmıştır. Bunlar olası proje konularının tümünü kapsamamakta olup sadece fikir verme amacıyla sunulmaktadır:

Programın Öncelikleri

1. Turizmde destinasyon yönetimi kapasitesinin ve sürdürülebilir turizm uygulamalarının
Geliştirilmesi

-Turizmde sürdürülebilirlik odaklı planlama faaliyetleri (Master plan, konsept planlar, eylem planları vs.)
Not: İmar planları, çevre düzeni planları, fizibilite ve mekanik proje çalışmaları destek dışında tutulmuştur.
-Destinasyona yönelik küçük ölçekli altyapı sorunlarının giderilmesi(atık yönetimi, tuvalet, yön ve bilgi tabelaları, çevre düzenleme ve peyzaj uygulamaları, atıl okulların ve yapıların restorasyonu, tefrişatı ve turizme kazandırılması vb.)
Not: Cephe giydirme ve sokak sağlıklaştırma uygulamaları ve tasarımı projeleri destek dışında tutulmuştur.
-Turizm bağlamında yöre halkının gelirlerini artıracak yöresel ürünlerin üretimi ve satışına yönelik örgütleme faaliyetleri, ortak yerel pazarların, ortak üretim ve satış alanlarının oluşturulması,
-Eko turizm uygulamaları (eko köylerin kurulması, ekolojik tarım, perma kültür çalışmaları, eğitimler, kooperatifleşme faaliyetleri, atölye çalışmaları vb.)
-Alternatif turizm faaliyetlerine yönelik rotalama faaliyetleri (Bisiklet, yürüyüş, tırmanış, su sporları, fenoloji, kültür, inanç, tarih, botanik vs. faaliyetlerine yönelik CBS tabanlı rotalama, levhalama, işaretleme vs.)
-Tarihi, kültürel ve doğal alanların turistin ihtiyaç duyacağı şekilde bilgi ve yön levhaları ile donatılması-tabelalandırma faaliyetleri,
-Destinasyonlarda yenilenebilir ve çevreci enerji uygulamaları teşvik edilmesi.
2. Turistin yerel turizm deneyimlerini artıracak (deneyim turizmi) yeni nesil turizm ürünlerinin geliştirilmesi
- Yenilikçi ve alternatif turizm türlerinin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi faaliyetleri (Doğa, Ekoturizm, Kültür, Spor, Sağlık, Gastronomi, Kamp ve Karavan, Agro turizm vb. turizm türleri)
- Yöresel değerlerin ve ürünlerin yenilikçi ve yöre halkına fayda sunacak şekilde ticarileştirilmesi, geliştirilmesi ve tanıtılması (atölye/workshop, tasarım, markalama, hikayeleştirme, sunum çalışmaları vb.)
- Doğa temelli spor turizminin geliştirilmesi faaliyetleri (Rafting, kano, safari, offroad, dağcılık, kampçılık, doğa gözlemciliği, paraşütle atlama, fotoğrafçılık, avcılık, kış ve kayak sporları vb.)
- Yerel düzeyde yeni müzelerin oluşturulması,
- Doğal veya yapay göl ve barajlarda rekreasyon, gezi, turlar ve su sporlarını geliştirme faaliyetleri,
- Sağlık turizmi, geriatri ve termal turizm odaklı geliştirme ve tanıtım faaliyetleri,
- Toplantı, Kongre, Fuar ve Etkinlik (MICE) turizmini geliştirmeye yönelik faaliyetler,
 
3. Turizmde beşeri/kurumsal kapasite ve kabiliyetin artırılması
- Turizm ve çevre koruma farkındalığı faaliyetleri (eğitim, seminer, medya kampanyaları, çocuklar için eğitici ve öğretici faaliyetler, inceleme ziyaretleri vb.)
- Turizme yönelik girişimcilik kültürünü ve mevzuat bilincini artırıcı faaliyetler düzenlenmesi ve araçlar geliştirilmesi,
- Yöresel lezzetlerin tanıtımı, geliştirilmesi, yöre halkının gastronomik üretiminin teşviki ve eğitimleri, kadın gastronomi girişimciliğinin desteklenmesi, ortak üretim, satış ve sunum alanlarının temini yöntemlerinin geliştirilmesi
- Ev pansiyonculuğu eğitimleri ve uygulamaları,

KAYS Üzerinden İlk Giriş 31 Aralık 2019
KAYS üzerinden Son Başvuru Tarihi 27 Mart 2020 ve Saat: 23.59
Taahhütname Son Teslim Tarihi 3 Nisan 2020 ve Saat: 17.00

UYARI: Projelerin uygulanması için gerekli her türlü izin, ruhsat, onay vb. belgeleri eksik olan başvuru sahipleri ile sözleşme imzalanmayacaktır. Söz konusu belgelerin temini uzun sürebileceği için ilgili kurumlara müracaatın ivedilikle başlatılması tavsiye edilmektedir.